IPV6 – ADASTA NETWORK KUASAI MANDAT PENSIJILAN

Adasta One Stop IPv6 Training Centre
March 15, 2018
Yes Academy Realisasikan Impian Pelajar & Sambutan Hari Raya Bersama Blogger
March 15, 2018

IPV6 – ADASTA NETWORK KUASAI MANDAT PENSIJILAN

Penggunaan internet semakin meluas di kalangan masyarakat terutamanya golongan remaja. Kali ini Along Murni (AM) nak bawa semua pembaca memahami internet yang sering kita guna pakai dan kepentingan Internet Protokol (IP). Hahhh.. nak tau lebih lanjut tentang IP??

Protokol Internet (IP) adalah protokol komunikasi utama dalam suite protokol Internet untuk menyampaikan datagrams merentasi sempadan rangkaian. Fungsi penghalaannya membolehkan internetworking, dan pada asasnya mewujudkan Internet. IP mempunyai tugas menyampaikan paket dari host sumber ke tuan rumah destinasi semata-mata berdasarkan alamat IP dalam tajuk paket. Untuk tujuan ini, IP mentakrifkan struktur paket yang merangkumi data yang akan dihantar. Ia juga mentakrifkan kaedah menangani yang digunakan untuk melabelkan datagram dengan maklumat sumber dan destinasi.

Dari segi sejarah, IP adalah perkhidmatan datagram tanpa sambungan dalam Program Kawalan Penghantaran yang asal yang diperkenalkan oleh Vint Cerf dan Bob Kahn pada tahun 1974; yang lain adalah Protokol Kawalan Transmisi berorientasikan sambungan (TCP). Oleh itu suite protokol Internet sering dirujuk sebagai TCP / IP.

Versi utama IP pertama, Internet Protocol Version 4 (IPv4), adalah protokol dominan Internet. Penggantinya ialah Protokol Internet Versi 6 (IPv6).

INTERNET PROTOKOL VERSI 6 (IPv6) adalah versi Protokol Internet (IP) yang paling baru, protokol komunikasi yang menyediakan sistem pengenalan dan lokasi untuk komputer di rangkaian dan laluan lalu lintas merentasi Internet. IPv6 bertujuan untuk menggantikan IPv4.

Kerana kekurangan alamat IPv4, kebanyakan Internet bergantung pada NAT (Rangkaian Alamat Terjemahan). Dengan IPv6, setiap peranti secara literal mempunyai alamat IP awam yang unik. ciri protokol IPv6 itu sendiri yang menjadikannya lebih selamat daripada IPv4.

Source of Blog

Comments are closed.